Przyczyny Podagry

Przyczyn każdej formy dny moczanowej (w przypadku zapalenia dużego palucha u stopy mówimy o podagrze) należy wypatrywać w podwyższonym stężeniu kwasu moczanowego znajdującym się w stawach, kaletkach maziowych, małżowinach usznych i ścięgnach.

Nadmierne wytwarzanie tego kwasu prowadzi do osadzania się, następnie krystalizowania kwasu (tworzą się tzw. guzki podagry) i bezpośredni atak na stawy.
Przyczyną, poza nadmiernym produkowaniem kwasu często jest nieradzenie sobie z usuwaniem kwasu moczanowego przez organizm.

Zaburzenia wydalania skórnego oraz niesprawna praca nerek (nadmiar kwasu powinien być wydalany w zdrowym organizmie) prowadzą do pojawiania się objawów podagry.

Bardzo ważnym aspektem są puryny dostarczane razem z pożywieniem do układu trawiennego. Organizm wraz z pojawieniem się puryn, zaczyna produkować dużą ilość kwasu moczanowego, z którym chore nerki mogą sobie nie poradzić.
Dlatego choroba ta często atakuje osoby otyłe, o siedzącym trybie życia i osoby starsze. Skłonność do podagry może pojawić się po zjedzeniu pokarmów bogatych w puryny – tj. czerwone mięso, dziczyzna, podroby, móżdżki, kawior a także po alkoholu, stresie lub urazie.

Artykuł pochodzi z kategorii Podagra, wikipedia. Opracował: Jakub Warzecha. Dodano: 13 sierpnia 2013

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *