Jak rozpoznać fałszywy miód?

miód

Od starożytnych czasów miód jest bardzo cenionym produktem, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim na jego właściwości lecznicze i profilaktyczne. Już nawet Hipokrates wykorzystywał jego uzdrawiające moce, za które odpowiedzialna jest substancja zwana inhibiną. Została ona odkryta zupełnie niedawno, bo dopiero w 1938 roku. Proces pozyskiwania miodu przez pszczoły jest bardzo pracochłonny i zajmuje im wiele czasu.

Produkcja prawdziwego miodu

Aby obrazowo przedstawić jak wiele wysiłku muszą te owady włożyć w pozyskanie tego złotego skarbu, można przytoczyć jeden z przykładów. Otóż aby zebrać jeden kilogram miodu, pszczoły muszą odwiedzić do siedmiu milionów kwiatów. Jeśli dodatkowo przyjmie się, że kwiaty oddalone są około 1 kilometra od pasieki, to muszą okrążyć kulę ziemską ponad dziesięciokrotnie. Powoduje to, iż pozyskiwanie szlachetnego, naturalnego miodu wymaga posiadania wielu pszczelich rodzin oraz jest stosunkowo powolne. Nie brakuje więc osób, które starają się fałszować miody.

Co spożywamy zamiast prawdziwego miodu?

Do najpospolitszych metod należy produkcja syropu z mieszka lekarskiego i jego sprzedaż jako miodu. Często jest on też używany do rozcieńczania prawdziwych miodów. Do kolejnych i najczęściej spotykanych metod fałszerstw należy również pszczeli syrop sokowy. Uzyskuje się go poprzez oszukiwanie nieświadomych tego procederu pszczół. Pseudopszczelarze podstawiają bowiem gotowe soki owocowe, warzywne i inne podobne wynalazki tuż pod pszczele pasieki. W ten oto sposób owady przerabiają te produkty na syropy imitujące miód, zapominając o ich prawdziwym obowiązku zapylania kwiatostanów i zdobywaniu w ten sposób naturalnego nektaru. Osoby fałszujące w ten sposób szlachetne miody zarabiają krocie, gdyż uzyskują szybko dużo ilości soku miodowego i sprzedają jako prawdziwy produkt z pasiek.

 

Artykuł pochodzi z kategorii Informacje, wikipedia. Opracował: Jakub Warzecha. Dodano: 16 lipca 2014

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *