Stłuszczenie wątroby

Stłuszczenie wątroby to jedna z najczęstszych chorób wątroby w naszej części Europy. Cierpi na nią mniej więcej co czwarty człowiek. Wbrew powszechnym wyobrażeniom jest to choroba stosunkowo niegroźna. Polega na nadmiernym odkładaniu się złogów tłuszczu w komórkach wątroby – hepatocytach. W przypadku, gdy udział odtłuszczonych komórek przekroczy 50%, mówi się o stłuszczeniu wątroby. Stłuszczenie wątroby, podobnie jak wiele chorób serca oraz układu krążenia, także najczęściej jest spowodowane niezdrowym stylem życia, a zwłaszcza złym odżywianiem. Zbyt wysokokaloryczne pożywienie, nieduża ilość ruchu, a także spore ilości wypijanego przy wielu okazjach alkoholu to najczęstsze przyczyny stłuszczenia wątroby. Komórki wątroby to małe laboratoria chemiczne, w których zachodzi najwięcej reakcji w całym organizmie człowieka. Dlatego więc wątroba jest jednym z bardziej obciążonych narządów, uczestniczącym między innymi w przemianie tłuszczów oraz usuwaniu z krwi substancji toksycznych przedostających się do organizmu wraz z pożywieniem.

Objawy stłuszczenia wątroby

  • Stłuszczenie wątroby najczęściej nie powoduje żadnych dolegliwości
  • Czasem może zdarzyć się rozległy ucisk i uczucie przepełnienia w całym organizmie
  • Rzadziej pojawiają się bóle po prawej stronie nadbrzusza, w okolicy wątroby
  • Wyraźne powiększenie wątroby, łatwo wyczuwalne przez lekarza

Jakie są przyczyny stłuszczenia wątroby?

W Europie Wschodniej najczęstszą przyczyną tego schorzenia jest przewlekłe nadużywanie alkoholu oraz papierosów. Poza tym duże znaczenie ma też niewłaściwe odżywianie i przejadanie się prowadzące do otyłości, a często także do stłuszczenia wątroby. Długotrwały głód i mało urozmaicone odżywianie prowadzą do niedoboru białka, a z czasem do uszkodzenia wątroby, co również jest przyczyną stłuszczenia tego narządu. Także inne, szkodliwe dla wątroby czynniki, jak zastój żółci, cukrzyca, związki toksyczne i leki, mogą prowadzić do stłuszczenia wątroby.

Jak leczy się stłuszczenie wątroby?

Stłuszczenie wątroby może być wyleczone tylko wtedy, gdy uda się wyeliminować szkodliwe czynniki wywołujące chorobę. Jeżeli to nastąpi, wątroba sama potrafi zregenerować się.

Ważne

Jeżeli lekarz stwierdzi stłuszczenie wątroby, należy całkiem otwarcie porozmawiać z nim o możliwych przyczynach, nawet jeżeli kryje się za tym problem natury osobistej, polegający na nadużywaniu alkoholu czy lekarstw.

Co można zrobić samemu?

Leczenie stłuszczenia wątroby w znacznym stopniu należy d chorego. Przede wszystkim nie wolno spożywać alkoholu. Należy też ograniczy w miarę możliwości liczbę stosowanych leków i przywrócić prawidłowy sposób odżywiania się – nieobfity oraz dość urozmaicony.

Kiedy należy zgłosić się do lekarza?

Ponieważ stłuszczenie wątroby nie powoduje najczęściej poważniejszych dolegliwości, chory raczej rzadko zgłasza się do lekarza z tego powodu. Najczęściej stwierdza się ją przypadkowo, podczas wizyty u lekarza z powodu innych chorób.

Jak postąpi lekarz?

Lekarz może jednoznacznie stwierdzić stłuszczenie wątroby tylko na podstawie pobrania i zbadania tego narządu. Wycinek pobiera się w trakcie wziernikowania jamy brzusznej (laparoskopii) lub bezpośrednio przez skórę, za pomocą specjalnej igły. Wystąpienie tej choroby jest dla lekarza wyraźnym sygnałem, że pacjent może też cierpieć na inne poważne schorzenie. Jeżeli na podstawie wywiadu z chorym lekarz nie znajduje wystarczającego wyjaśnienia, dlaczego doszło do stłuszczenia wątroby, musi przeprowadzić dalsze, szczegółowe badania, aby stwierdzić, czy nie doszło do jakieś innej choroby, będącej przyczyną stłuszczenia wątroby.

Przebieg choroby

Wątroba powiększa się. Jeżeli szkodliwe czynniki, wywołujące chorobę, zostaną zlikwidowane, już po kilku dniach wątroba może wrócić do prawidłowych rozmiarów. W przebiegu ostrej postaci, która zdarza się jednak bardzo rzadko, może pojawić się gorączka, a nawet żółtaczka. Długotrwałe stłuszczenie wątroby może czasem prowadzić do trwałego jej uszkodzenia, np. marskości wątroby. Wówczas narząd ten nie jest już w stanie sam się zregenerować, nawet jeśli zostaną usunięte wszystkie szkodliwe czynniki.

Artykuł pochodzi z kategorii Jama brzuszna. Opracował: Jakub Warzecha. Dodano: 16 lipca 2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *