pszczoły
Informacje

Bogactwa pszczół: miód, pyłek, pierzga pszczela

Pszczołom zawdzięczamy więcej, aniżeli może się nam wydawać. Bez nich nie istniałaby możliwość zapylania większości spośród roślin lądowych. Ocenia się, iż wyginięcie tych owadów przyczyniłoby się do wyginięcia ludzkości w przeciągu czterech lat z uwagi na brak możliwości zapylania roślin użytkowo-gospodarczych. Stanowią zatem ważną część naszego ekosystemu.

Pszczele produkty typu miód, pyłek pszczeli, wosk czy też pierzga, są stosowane od wieków przez ludzi. Dawniej świece wytwarzano wyłącznie z pszczelego wosku i były one dostępne wyłącznie dla zamożnych klientów. Wosk służy opisywanym owadom do wytwarzania plastrów w ulu. Pyłek zbierany przez pszczoły robotnice, stanowi najbardziej prozdrowotny produkt pszczeli.

Zdrowe wyroby produkowane przez pszczoły

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli stosowany jest w leczniczych celach w przypadku różnych chorób i schorzeń. Jego pozytywne oddziaływanie zostało stwierdzone między innymi w procesie leczenia niedociśnienia i nadciśnienia tętniczego, niedokrwistości, anemii, bakteryjnym i wirusowym zapaleniu wątroby, niewydolności serca, niedokrwistości czy też depresji. Pyłek pszczeli ma bardzo bogate zastosowanie z uwagi na bogaty skład, a jest w nim ponad 250 biologicznie bogatych składników aktywnych, takich jak chociażby wszystkie istniejące witaminy czy też 28 białek. Jest także bogaty w enzymy, flawonoidy, tłuszcze, węglowodany i minerały.

Miód

Miód to naturalny produkt pszczeli mający odznaczający się słodki smak, swoistą barwę i aromat. Świeży nektarowy miód, czyli tak zwana potoka, występuje w stanie płynnym. Natomiast miód w postaci skrystalizowanej to tak zwany krupiec. Wyróżnić można miody nektarowo-spadziowe, spadziowe i nektarowe. Cechę miodów stanowi ich smak, zapach, barwa, kaloryczność i kwasowość. Spotkać można miody mające różnorodne zabarwienie od bezbarwnych, aż po te ciemne. Na kolor miody wpływa sporo różnych czynników: geograficzne położenie pożytku, gatunek pszczół, barwniki roślinne i klimat. Na aromat miodu składa się około 50 różnorodnych aromatycznych substancji. Zapach miodu nierzadko przypomina woń kwiatów, z których pochodzi nektar. Jednakże, czym miód będzie starszy, tym jego woń będzie słabsza.

Lecznicze właściwości miodu

Bogactwo różnorodnych składników, które zawiera miód, wpływa doskonale na ludzki organizm. Miody mogą przyspieszać leczenie wrzodów dwunastnicy i żołądka, leczą choroby przewodu pokarmowego, choroby dróg oddechowych, przeziębienie, usuwają kamienie nerkowe, wzmacniają wzrok, przynoszą ulgę w dolegliwościach bólowych stawów, stanowią bezpośrednią odżywkę dla mięśnia sercowego. Miód wzmaga także pracę serca, polepsza jego wydolność, ma także wpływ na znacznie lepsze ukrwienie w naczyniach krwionośnych. Miód wpływa na poprawę obrazu morfologicznego krwi, przyczynia się także do uzupełniania i wzrostu ilości czerwonych ciałek we krwi. Pozytywnie oddziałuje na wątrobę, zawarta w nim Chopina usuwa tłuszcze z wątroby oraz wzmaga funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Miód to także znakomity środek podczas osłabienia związanego z przebytym zabiegiem operacyjnym, w stanach po przebytych schorzeniach. Miód to także istotny czynnik podczas odzyskiwania sił witalnych. Działa niczym odtrutka tabletek, alkoholu i kofeiny.

Pierzga pszczela w formie suplementu

Pierzga pszczela jest wręcz wyjątkowa, gdyż wykazuje przyswajalność na poziomie 80 procent. Pierzga to przetworzony pszczeli pyłek, który pszczoły upychają wraz z modem i enzymami pszczelimi w plastrach, gdzie odbywa się fermentacja mlekowa w temperaturze około 30 stopni Celsjusza. Odżywia się nią królowa matka, jak i młode pszczoły w czasie jesieni, zimy, jak i początku wiosny, kiedy jeszcze nie ma możliwości zbierania pyłku kwiatowego. Patrząc na całe życie pszczół, stwierdzono, iż te, które mogą spożywać pierzgę, żyją znacznie dłużej, aniżeli pszczoły żywiące się wyłącznie pyłkiem. Dzieje się tak z uwagi na to, iż podczas procesu przemiany pyłku w pierzgę białko ulega rozpadowi na aminokwasy i peptydy. Rośnie ilość mlekowego kwasu, jak i prostych cukrów.

Pierzga przewyższa własnym bogatym składem pszczeli pyłek.

Wszystkie zawarte w niej witaminy, sód, fosfor, potas, magnez, kwasy omega 6 i omega 3, kwas mlekowy, jak i 28 aminokwasów sprawiają, iż pierzga jest czymś niemalże unikatowym, czego nie sposób wytworzyć sztucznie w laboratorium. Pierzgę pszczelą możemy spożywać w postaci czystej, rozpuszczając ją sobie w wodzie, niemniej jednak nie będzie to nazbyt smaczne, gdyż jej smak jest raczej gorzko-cierpki.

Sprawdź sklep internetowy, w którym kupić można pierzgę pszczelą w formie wygodnego suplementu.

Dodaj komentarz