× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.
brytfanna
Informacje

Brytfanna. Dlaczego warto mieć ją w kuchni? 3 główne zalety!

Brytfanna, nazywana również gęsiarką, to hit lat 90. Przygotowywanie posiłków w tego typu naczyniu było domeną praktycznie każdej gospodyni. Po latach brytfanny nieco odeszły w zapomnienie, jednak teraz obserwujemy ich renesans. W wielu domach stawia się bowiem na wygodę, oszczędność czasu i właściwości zdrowotne. Poznaj największe zalety korzystania z brytfanny!

  1. Brytfanna może być używana do wielu rozmaitych potraw
  2. Potrawy z gęsiarki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe
  3. Korzystanie z brytfanny to wygoda i oszczędność czasu

Smaczne, chrupiące i niepozbawione witamin potrawy? Do tego przygotowane w bardzo prosty sposób, bez konieczności „siedzenia” cały czas w kuchni? Jak najbardziej! Oto zalety popularnej „gęsiarki”.

Brytfanna może być używana do wielu rozmaitych potraw

Brytfanna ma bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można w niej zarówno gotować, smażyć, dusić a nawet piec ciasta lub pieczywo. Gęsiarka może być stosowana jako zamiennik dla dużego garnka. Co bardzo ważne, współczesne brytfanny mogą być używane zarówno w piekarniku jak również na kuchence. W brytfannie sprawnie przygotujesz zarówno dodatki jak i całe dania. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju zapiekanek, gulaszu czy bigosu. Przygotujesz w niej dania mięsne, jak również wegetariańskie. Gęsiarki nowego typu mają elegancki wygląd, dzięki czemu możesz podać danie bezpośrednio na stół, tak aby goście sami nabierali sobie odpowiednią porcję na talerz. Innymi słowy – brytfanna to wygoda!

Potrawy z gęsiarki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe

Przygotowywanie posiłków w brytfannie nie wymaga używania dużych ilości tłuszczu, dzięki czemu potrawy są dużo mniej kaloryczne niż w przypadku np. smażenia na patelni. Poza tym, pieczone lub duszone w brytfannie potrawy zachowują wiele dobroczynnych witamin i minerałów (podczas gotowania w przykrytej brytfannie witaminy nie utleniają się). Korzystanie z gęsiarki ma zatem dla nas zarówno korzyści zdrowotne, jak również znacząco wpływa na walory smakowe potraw. Dania są soczyste i kruche, dzięki czemu smakują całej rodzinie!

Korzystanie z brytfanny to wygoda i oszczędność czasu

Gęsiarki są na ogół bardzo pojemne (od 4 do nawet 7 litrów!), dzięki czemu w jednym naczyniu można przygotować cały obiad dla rodziny lub potrawę na okolicznościowe przyjęcie, np. pieczonego kurczaka z warzywami czy makaronową zapiekankę. Na rynku spotkać można również brytfanny dwupoziomowe, dzięki czemu można przygotowywać równocześnie dwa różne dania. Potrawy przygotowywane w gęsiarce na długo utrzymują ciepło. Mało tego, nie musimy nieustannie mieszać potrwa – wystarczy włożyć je do naczynia i doglądać co jakiś czas podczas pieczenia.

Smacznego!