× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.
Chore dziecko

Celiakia (choroba trzewna) u dzieci

Celiakia polega na nietolerancji przez organizm glutenu. Gluten jest to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
W jelicie cienkim pożywienie jest rozkładane na części składowe, a następnie wchłaniane do organizmu. Do zwiększenia powierzchni wchłaniania pokarmu służą tzw. kosmki jelitowe. W przypadku celiakii dochodzi do zapalenia błony śluzowej jelita zaraz po przyjęciu pokarmu zawierającego gluten. Kosmki jelitowe stają się bardziej płaskie i ulegają zanikowi. jeżeli obciążenie wywołane przez gluten przedłuża się, ważne składniki pożywienia nie zostają wchłonięte do organizmu. Powoduje to niedobór witamin i zaburzenia procesu przemiany materii.

Przyczyny celiakii u dzieci

Choroba ta jest dziedziczna. Jednak nie każda osoba posiadająca odpowiednie uwarunkowania genetyczne, zapada na celiakie. Przyczyny rozwoju tej choroby są jak na razie nieznane.

Objawy celiakii u dzieci

– Wzdęty brzuch.

– Waga ciała poniżej normy wiekowej.

– Wiotkie mięśnie.

– Bladość i wymioty.

– Obfite, cuchnące stolce tłuszczowe.

– Osowiałość.

– Płaczliwość.

– Brak apetytu.

– Zaburzenia rozwoju.

celiakia kosmki
W zdrowej błonie śluzowej jelita wchłanianie pokarmu odbywa się przez kosmki jelitowe. W przypadku celiakii kosmki jelitowe ulegają zanikowi, proces wchłaniania pokarmu zostaje zaburzony.

Leczenie choroby trzewnej u dzieci

Dzięki pokarmowi wolnemu od glutenu kształt i czynności błony śluzowej jelita stają się znowu normalne. Jeżeli dieta bezglutenowa jest odpowiednio utrzymywana, chory żyje bez większych obciążeń.

Skłonności do celiakii nie można zapobiec. Niemowlęta i małe dzieci, u których celiakia rozwinęła się zanim zaczęto im podawać dietę bezglutenową, przez pewien czas są odżywiane dożylnie, w szpitalu.

Czy można coś zrobić samemu?

jeśli w danej rodzinie występowały przypadki celiakii, dziecko przez jak najdłuższy okres powinno być odżywiane mlekiem matki. Im wcześniej dziecko zaczyna być odżywiane sztucznie, tym poważniejsze są skutki choroby. Według niektórych dietetyków, aby uniknąć nietołerancji na gluten w wieku późniejszym dzieciom nie powinno się podawać pokarmów zawierających gluten przed ukończeniem przez nie 1 roku życia.

Kiedy należy udać się do lekarza?

jeżeli dziecko po przestawieniu go na karmienie sztuczne, przestaje rosnąć, pojawiają się ciągłe biegunki, jest ono chude, ale ma wzdęty brzuch, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Jak postąpi lekarz?

Lekarz postawi odpowiednią diagnozę na podstawie objawów oraz badania próby moczu i kału. Podejrzenie celiakii zostaje ostatecznie potwierdzone dzięki biopsji jelita cienkiego.

Przebieg celiakii u dzieci

Choroba ta może pojawić się w każdym wieku. U dzieci stwierdza się ją najczęściej W okresie 1-1,5 roku życia. W pierwszych miesiącach życia chore niemowlę rozwija się bez żadnych problemów. Jednak potem przestaje przybierać na wadze, często wymiotuje i traci apetyt. jednocześnie ilość stolca zwiększa się, ma on mdły lub słodko-kwaśny zapach i przybiera jasną, piaskową barwę. Wiele dzieci cierpi na biegunki i zatwardzenie. Charakterystyczne jest wzdęcie brzucha kontrastujące z chudym ciałem. Na ramionach, udach i siedzeniu, zamiast podściółki tłuszczowej tworzą się fałdy.

Czy celiakia jest niebezpieczna?

Jeżeli nie dochodzi do zmiany sposobu odżywiania się, celiakia może prowadzić do śmierci.

Jak można zapobiec celiakii?

Celiakii nie można zapobiec, ale jeśli zastosuje się odpowiednią dietę, można żyć w miarę normalnie. Często zdarza się, że chorzy po długoletniej diecie lekkomyślnie z niej rezygnują.

WAŻNE

W przypadku celiakii nie wolno spożywać: pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i wszystkich powstałych z nich produktów jak np. makaronu, chleba, pieczywa, ciasta, bułki tartej, kaszki, kaszek pełnoziarnistych, puddingu, piwa słodowego, kawy słodowej, cukierków słodowych, piwa.