Od zarania dziejów człowiek starał się na różne sposoby walczyć z chorobami, stosując odpowiednią dietę oraz wspomagając się różnymi naturalnymi środkami. Przełomowym momentem wydawało się wynalezienie penicyliny, jednak z czasem stało się jasne, że syntetyczne antybiotyki nie rozwiążą problemu chorób. Chcąc skutecznie przeciwdziałać bakteriom, a jednocześnie chronić organizm coraz częściej powracamy “do natury”.
Czym są antybiotyki?
Zanim przejdziemy do omówienia antybiotycznych właściwości produktów naturalnych, przyjrzyjmy się bliżej samym antybiotykom. Dzisiaj nazwa ta kojarzy się z farmaceutykami dostępnymi w aptekach, jednak w rzeczywistości substancje zwalczające bakterie pierwotnie pochodzą nie z laboratorium, a z przyrody. Bez względu jednak na sposób pozyskania antybiotyku, produkty tego typu przeznaczone są do zwalczania infekcji o podłożu bakteryjnym, chociaż niestety częstą praktyką jest przepisywanie przez lekarzy antybiotyków na choroby wirusowe. Przez to dochodzi do rozwoju lekoopornych szczepów bakterii, co w rezultacie przynosi efekt odwrotny niż zamierzony, dlatego antybiotyki powinno się przyjmować wyłącznie, gdy lekarz stwierdzi bakteryjne nadkażenie organizmu. W takiej sytuacji antybiotyk z jednej strony zwalcza bakterie, które pojawiły się w naszym organizmie, z drugiej strony hamuje namnażanie się nowych drobnoustrojów, co pozwala skutecznie pokonać chorobę. Trzeba tu jednak zaznaczyć, że stosowanie syntetycznych antybiotyków przyniesie nie tylko dobre efekty. Tego typu leki w znacznym stopniu osłabiają bowiem organizm, niszcząc pożyteczną florę bakteryjną w jelitach, która odpowiada m.in. za procesy trawienne. W efekcie antybiotykoterapia może powodować nieprzyjemne dolegliwości i mieć przykre następstwa m.in. w postaci infekcji grzybiczych, biegunek czy niedoborów składników odżywczych. Stąd konieczność przyjmowania dodatkowych środków działających osłonowo.
Naturalne antybiotyki
Jak już wspomniano, zbyt częste, a tym bardziej nieuzasadnione przyjmowanie antybiotyków obniża siłę ich działania, a dodatkowo osłabia organizm, który paradoksalnie staje się bardziej narażony na infekcje i trudniej sobie z nimi radzi. Przyjmowanie syntetycznych antybiotyków powinno być zatem ostatecznością, ale nie oznacza to, że nie możemy skutecznie bronić się przed patogenami. Pomocne mogą bowiem okazać się produkty naturalne, które również wykazują działanie antybiotyczne. Tradycyjnymi antybiotykami stosowanymi od wieków są m.in. czosnek, imbir oraz szałwia, które mają właściwości antyseptyczne. Dobrze działa także miód i cytryna. Ponadto skuteczne działanie w walce z chorobotwórczymi bakteriami wykazują również nasturcja, hyzop i chinowiec lekarski oraz płucnica islandzka, które znajdziemy w składzie naturalnych produktów marki Energy. Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do środków syntetycznych, naturalny antybiotyk nie zniszczy dobrej flory jelitowej, wręcz przeciwnie – będzie stymulował jej rozwój. Nic więc dziwnego, że ziołowe suplementy cieszą się coraz większą popularnością jako alternatywa dla syntetyków.