Dieta przy podagrze

Posted by: admin Category: Podagra, wikipedia Tags: , , , , , Comments: 4 Post Date: 13 Sie, 2013

Dieta przy podagrze

Podagra wymusza na chorujących ścisłego przestrzegania odpowiedniej diety. W dzisiejszych czasach środki farmakologiczne w wystarczający sposób obniżają poziom moczanów w organizmie, jednak dobrze dobrana dieta zapobiega nagłym atakom choroby i jest dodatkowym atutem w walce z chorobą. Sposób odżywiania jak przy każdym schorzeniu jest bardzo ważny i ma na celu ograniczenie, bądź wzbogacenie diety o różne związki.

Przy podagrze najważniejsze jest wyeliminowanie z diety puryn. Puryny to związki zasadowe zawartej w większości pokarmów. Całkowita eliminacja puryn z odżywiania jest niemożliwa, jednak ograniczenie ich powoduje mniejszą ilość produkowanego kwasu moczanowego przez organizm.

Z naszego menu należy usunąć przede wszystkim produkty zawierające spore ilości białka, takie jak wieprzowina, wszystkie wątróbki i inne podroby, wędliny (zwłaszcza pasztety, salcesony i salami), mięso z kaczki czy gęsinę.

Wykluczyć należy większość ryb, czyli sardynki, szprota, śledzie, pstrągi, łososia, karpia, sole, szczupaka, węgorza i makrelę. Najbogatsze w puryny są szczególnie w postaci wędzonej oraz wyfiletowanej. Z ryb możemy zdecydować się na sandacza, halibuta, dorsza i tuńczyka. Także one nie powinny być wędzone. Należy unikać grzybów, ziemniaków, owoców morza, ciasta francuskiego, tortu i wyrobów śmietanowych. Oczywistym jest eliminacja składników bardzo tłustych takich jak smalec czy słonina. Masło, dozwolone jedynie w niewielkich ilościach. Należy unikać zup gotowanych na wywarach mięsnych, słodyczy i alkoholu.
Produkty wskazane przy podagrze to przede wszystkim nabiał.

Bez obaw można spożywać produkty nabiałowe, prócz śmietany i produktów bogatych w tłuszcze. Sery każdego rodzaju także bogate są w puryny. Do grupy zalecanych mięs przy diecie podagrzanej zaliczamy wołowinę, cielęcinę, indyka i kurczaka. Jak przy większości schorzeń do woli możemy delektować się smakiem owoców i warzyw. Wszystkie produkty najlepiej gotować na parze, unikać smażenia i dodatków silnie przyprawianych.

Należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej wagi i formy. Jeść częściej, dzieląc potrawy na mniejsze porcje i wspomagać nerki pijąc dużą ilość wody, zalecana dawka to 3 litry wody dziennie.

Comments (4)

  • Piotersson Reply

    Czy są jakieś konkretne diety ułożone pod kogoś, kto boryka się z problemem podagry? Bo nigdzie nie mogę znaleźć a wszędzie tylko wykluczenia znajduję, czego jeść nie mogę a to w takim razie co mogę jeść?

    07 Lis, 2013 at 5:42 pm
  • Piotr Bogucki Reply

    @Piotersson pracujemy nad zamieszczeniem kilku dobrych, sprawdzonych przepisów, które uwzględniają wszystkie dietetyczne wyłączenia – optymalnie dla każdej choroby, która takich wyłączeń wymaga.

    07 Lis, 2013 at 5:56 pm
  • jonijoni Reply

    dowiedziałam się też, że czerwone wino, witamina C daje też kopa, szparagi, herbatki ziołowe są złe,nie mam siły ciągle być własnym katem. Wiem że jestem skazana, ale czasami broję, bo jestem w takim a nie innym środowisku, co będzie dalej nie wiem, czas pokaże.

    08 Lis, 2013 at 8:50 pm
  • madzia Reply

    Mam dopiero 20 lat i wykryto u mnie podagrę. Zawsze byłam osobą aktywną, bez nadwagi, a teraz ledwo chodzę. Choroba spadła na mnie jak wyrok, nie wiem co mam robić, bo życie i obowiązki nie pozwalają mi zwolnić tempa, a mam problem z zejściem po schodach z 2 piętra.

    08 Lis, 2013 at 8:52 pm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Więcej w Podagra, wikipedia
Przyczyny podagry

Przyczyn każdej formy dny moczanowej (w przypadku zapalenia dużego palucha u stopy mówimy o podagrze) należy...

Objawy podagry

Pierwszymi objawami podagry są silne napady bólu i bardzo mocno odczuwalne stany zapalne pojedynczych stawów (rzadkie są...

Podagra

Podagra (lac. diathesis ulica) - zapalenie stawu śródstopno-paliczkowego palucha. Jest to choroba przemiany materii polegająca na...

Zamknij