Najprościej mówiąc, dieta wysokobiałkowa polega na wyższej, niż z standardowa podaży białka. Stosowana jest przez osoby pragnące utrzymać prawidłową sylwetkę. Czy naprawdę działa?
Czy dieta wysokobiałkowa jest bezpieczna dla zdrowia?
Dieta wysokobiałkowa – zasady
Istnieje wiele wariantów diety wysokobiałkowej. Najbardziej znany z nich to dieta Dukana, która nakazuje spożywanie wyłącznie produktów białkowych. Istnieją jednak inne, mniej radykalne warianty. W zasadzie każdy może we współpracy z dietetykiem opracować sobie własną, spersonalizowaną wersję diety wysokobiałkowej.
W różnych wariantach dieta wysokobiałkowa charakteryzuje się nie tylko większą lub mniejszą podażą białka, ale też rozróżnia jego rodzaje.
W każdym wariancie dieta wysokobiałkowa zaleca podaż białka w każdym posiłku. Dzięki temu organizm wykorzystuje tłuszcz jako źródło energii i właśnie to wpływa na jego redukcję. Już samo trawienie białek wymaga większej ilości energii, co jeszcze zwiększa deficyt kaloryczny.
Jakie produkty spożywa się w diecie wysokobiałkowej
Najcenniejszymi produktami w diecie wysokobiałkowej są te, które bardzo niewiele węglowodanów i tłuszczu. Niektóre warianty dopuszczają jednak spożywanie tłustych ryb – na przykład tuńczyka.
Najbardziej pożądane pokarmy w diecie wysokobiałkowej, to przede wszystkim chude mięsa, zwłaszcza drobiowe oraz chudy biały ser i inne rodzaje odtłuszczonego nabiału.
Dieta wysokobiałkowa – minusy
Rygorystyczna dieta wysokobiałkowa nie jest niestety obojętna dla zdrowia. Niewielkie urozmaicenie pokarmów, przy dłuższym stosowaniu będzie prowadziło do niedoborów witamin i minerałów. Organizm będzie narażony na dolegliwości takie jak zaparcia i ospałość. Obciążone nerki i wątroba, groźba osteoporozy i narażenie na nowotwory – to niezbyt zachęcające skutki uboczne, jakie niesie ze sobą rygorystyczna dieta wysokobiałkowa. Aby ich uniknąć, należy stosować mniej rygorystyczne warianty.