Karczoch zwyczajny pochodzi z okolic Morza Śródziemnego i jest elementem wielu europejskich kuchni. Niektórzy uważają, że był uprawiany już w starożytnej Grecji i Rzymie. To niepozorne warzywo jest od dawna cenione za swoje właściwości zdrowotne. Jada się je w sałatkach, jako przystawkę, a nawet wypełnione farszem warzywnym lub mięsnym. Oprócz interesującego smaku, w karczochu znajdziemy dobroczynne składniki – cynarynę i inulinę, których właściwości przedstawimy w tym artykule.
Spis treści:
- Karczoch – składniki i wartość odżywcza
- Karczoch jako wsparcie dla chorej wątroby
- Szybsze spalanie kalorii – karczoch na odchudzanie
- W jakich postaciach można spożywać ziele karczocha?
- Zrównoważone suplementy diety z karczochem
Karczoch – składniki i wartość odżywcza
Ze względu na swoje właściwości, karczoch (łac. Cynara scolymus) przez wieki był stosowany jako naturalny lek na dolegliwości wątrobowe i schorzenia układu pokarmowego. Obecnie wiemy, że substancjami odpowiedzialnymi za jego lecznicze działanie są cynaryna i inulina. Oprócz nich, karczoch zawiera liczne flawonoidy, witaminy (A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9), minerały (m.in. potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo), garbniki i błonnik. Karczoch jest warzywem niskokalorycznym (47 kcal w 100 g) i zawierającym bardzo niewiele tłuszczu.
Karczoch jako wsparcie dla chorej wątroby
Zawarta w karczochach cynaryna wspiera pracę wątroby na kilka sposobów:
- hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie i przyspiesza proces jego usuwania (wraz z trójglicerydami)
- stymuluje wytwarzanie żółci w wątrobie
- poprawia ukrwienie wątroby i wspomaga jej regenerację
- pomaga oczyścić wątrobę z toksyn.
Wyciąg z karczocha można stosować pomocniczo w leczeniu niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, czego dowodzi badanie opublikowane w 2018 roku w Phytotherapy Research. Obniżając poziom cholesterolu we krwi, karczoch zwyczajny może także zapobiegać rozwojowi miażdżycy i kamieni żółciowych. Jeśli kamienie już występują, nie należy spożywać karczochów bez konsultacji z lekarzem, gdyż mogą nasilić się dolegliwości bólowe.
Szybsze spalanie kalorii – karczoch na odchudzanie
Zarówno cynaryna, jak i inulina mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Pierwsza substancja może wspomagać leczenie zespołu jelita drażliwego i zaburzeń trawienia. Redukuje zaparcia, przyspiesza metabolizm tłuszczów i reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki temu ułatwia spalanie nadmiaru kalorii i wspomaga zdrowie przewodu pokarmowego. Działanie odchudzające będzie wzmocnione jeśli do suplementacji dodamy chociażby zioła na odchudzanie: https://www.sklepzycia.pl/ziola-na-odchudzanie. Zioła i naturalne preparaty w przeciwieństwie do swoich syntetycznych odpowiedników są dużo bezpieczniejsze dla zdrowia, stąd są rekomendowane przez naturopatów oraz dietetyków.
Inne składniki karczocha, które wspierają utratę wagi
Inulina wiąże duże ilości wody i pęcznieje w żołądku. Działa więc podobnie jak błonnik – daje długotrwałe uczucie sytości. Zmniejszony apetyt ułatwia przestrzeganie diety odchudzającej. Inulina wykazuje też działanie prebiotyczne, a więc wspomaga utrzymanie prawidłowej flory jelitowej. Ma to duże znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego.
Kolejnym składnikiem karczocha, który wspomaga utratę wagi, jest kwas chlorogenowy. Zmniejsza wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, w związku z czym podaż kaloryczna staje się mniejsza, a organizm spala większe ilości zgromadzonego tłuszczu. Duże znaczenie ma także zawartość niacyny (witaminy B3) w karczochach. Uczestniczy ona w metabolizmie węglowodanów i kwasów tłuszczowych.
W jakich postaciach można spożywać ziele karczocha?
Ponieważ karczoch jest warzywem, można dodawać go do licznych posiłków. Aby przygotować karczochy do przyrządzenia, trzeba odciąć łodygi i zewnętrzną warstwę twardych liści. Jeśli pozostałe liście mają twarde końce, należy je usunąć, podobnie jak czubek kwiatostanu. Karczochy przecinamy na pół i usuwamy wewnętrzną część warzywa pokrytą włoskami. Tak przygotowaną roślinę można ugotować (w tylu litrach wody, ile mamy karczochów) w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem soku z cytryny. Karczochy powinny zmięknąć po 35-40 minutach.
Inną opcją jest sok z karczocha, dostępny w aptekach. Przed każdym posiłkiem należy odmierzyć 10-20 ml soku i wypić bez rozcieńczania. Jeśli nie odpowiada nam smak soku, dobrą alternatywą są tabletki zawierające ekstrakt z karczocha.
Zrównoważone suplementy diety z karczochem
Suplementacja karczocha to dobry sposób na poprawę stanu zdrowia. W aptekach dostępne są preparaty zawierające sam wyciąg z karczocha lub łączące go z ostropestem plamistym. Kombinacja tych dwóch roślin jest szczególnie korzystna dla wątroby. Innym dodatkiem może być rozmaryn lub kurkuma. Zrównoważone suplementy diety, łączące wyciągi z różnych roślin leczniczych, zapewniają najszersze spektrum działania. Sprawdzone preparaty można nabyć w Sklepie Życia, pod adresem: https://www.sklepzycia.pl/karczoch-suplementy. Optymalne dawki są gwarancją widocznych efektów suplementacji.
Podsumowując, można stwierdzić, że działanie karczocha na zdrowie jest wszechstronne. Jego spożycie lub suplementacja pomaga utrzymać narządy wewnętrzne w dobrym stanie. Warto dodać, że karczoch sprawdza się także w pielęgnacji cery trądzikowej i w profilaktyce nowotworów.