Odporność w okresie jesieni i zimy jest słowem często odmienianym przez przypadki. Każdy chce być przecież zdrowy. O odporność dbać trzeba przez cały rok, ale w sezonie zimowym trzeba zwracać uwagę na nią w szczególny sposób. Jesteśmy wtedy narażeni na przeziębienia, grypy czy inne choroby wirusowe, które znacznie przyczyniają się do pogorszenia się naszej kondycji zdrowotnej. Dlatego też w tekście tym przedstawione zostały najpopularniejsze i naturalne sposoby na podniesienie odporności za pomocą miodu.
Miód – złoto natury
Miód to naturalny skarb, który ma liczne prozdrowotne właściwości. Słodkość ta jest dość specyficzna w smaku. Odpowiednia dla wegetarian czy osób, które kochają zdrowy tryb życia. Może być stosowany nawet jako kosmetyk czy dodatek do potraw. Niestety, jak każdy składnik pochodzenia naturalnego może uczulić. Dlatego zanim zaczniemy kurację wzmacniającą tym cudem natury, warto sprawdzić czy produkty pszczele nie będą nas uczulały.
Dzięki cudownym właściwościom miodu wzmacniamy nie tylko serce, ale też układ nerwowy. Miód zmniejsza nawet stan zapalny organizmu w chorobie. Przyczyniają się do tego między innymi enzymy i witaminy, które w nim występują. Dzięki składnikom odżywczym, które dostarczamy organizmowi wraz z miodem, sprawiamy też, że nasz mózg czy układ krwionośny zostaną odżywione w odpowiedni sposób.
Właściwości odżywcze miodu
Głównym składnikiem budulcowym są cukry proste – glukoza i fruktoza. To one powodują wysoką kaloryczność miodu i nadają im słodki smak. Licznie występujące związki takie jak przeciwutleniacze i flawonoidy również przyczyniają się do właściwości zdrowotnych miodu. Przede wszystkim wspierają organizm w wypieraniu wolnych rodników i opóźniają starzenie skóry. Flawonoidy również wspomagają układ krwionośny, wzmacniając ich tkankę i strukturę.
Miód zawiera również takie mikroelementy jak magnez, potas, fosfor i wapń, które mają ważną rolę w naszym organizmie. Ponadto posiada również takie witaminy jak A, B1, B2, B6, B10, C. W swoim składzie ma również kwas foliowy i pantotenowy.
Jak spożywać miód?
Najlepszym sposobem na jego spożywanie jest odpornościowy shot lub herbatka. Ważne jest, żeby napój podczas słodzenia nie był gorący, a jedynie letni. Gorąca woda niestety zabija dobroczynne właściwości miodu, a to jest przecież w nim najważniejsze – wspieranie naszej odporności.
Sprawdzony przepis
- 2 łyżeczki herbaty earl grey
- 1 łyżeczka płatków róży
- 1 łyżeczka kwiatów lawendy
- 1 łyżeczka kwiatów jaśminu
- 1,5 łyżeczki miodu wielokwiatowego lub gryczanego
- 1 plasterek cytryny
- 1 litr gorącej wody
Susz zalać gorącą wodą, odczekać aż napar ostygnie. Jeśli nie chcemy obecności fusów w herbacie – można zastosować specjalny dzbanek, który blokuje suszone kwiaty i liście herbaty. Ważne: nie dodawać cytryny bezpośrednio do dzbanka! Należy zrobić to dopiero wtedy, kiedy przelejemy herbatę do kubka. Fusy nie lubią się z cytryną i podczas dyfuzji płynów powstaje szkodliwy związek – glin. Po dodaniu cytryny dolać miodu taką ilość jaką chcemy.
Smacznego!