olej rzepakowy
Dieta

Olej rzepakowy – poznaj zalety zdrowego tłuszczu

Im większą wagę jako społeczeństwo przykładamy do świadomego odżywiania, tym częściej w naszych kuchniach niezdrowe produkty wypierane są przez lepsze alternatywy. Doskonałym przykładem jest olej rzepakowy, który jest coraz częściej wybierany przez Polaków. Jest to produkt uniwersalny, dostępny na szeroką skalę i przy tym niezwykle zdrowy. Przeczytaj, dlaczego warto umieścić go na swojej stałej liście zakupów.

Co wyróżnia olej rzepakowy spośród innych tłuszczów?

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że rzepak jest naszym prawdziwym narodowym skarbem. Polska jest trzecim co do wielkości producentem tej rośliny w Europie. Mimo wszystko do wytwarzanego z niego oleju przekonujemy się stosunkowo opornie. Przez lata najpopularniejszym tłuszczem roślinnym w polskich domach był olej słonecznikowy. Osoby, które chciały zaś sięgnąć po zdrowszą alternatywę wybierały oliwę z oliwek. Tymczasem dostępny na wyciągnięcie ręki i dużo tańszy olej rzepakowy posiada od niej aż dziewięć razy więcej zdrowych kwasów omega-3.

Blisko 90% zawartości oleju rzepakowego stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nim między innymi kwas linolowy czy oleinowy, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu niektórych procesów metabolicznych. Dodatkową zaletą jest niemal doskonały stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (2:1). Odgrywa to bardzo istotną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, szczególnie poprzez utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. 

Olej rzepakowy ma także bardzo szerokie zastosowanie w dbaniu o urodę i kondycję skóry oraz włosów. Doskonale nadaje się do popularnej praktyki kosmetycznej zwanej olejowaniem. Może stanowić doskonałą alternatywę dla dużo droższych olejów kosmetycznych. 

Olej rzepakowy to bogactwo witamin

W przypadku tłuszczu takiego jak olej rzepakowy właściwości prozdrowotne nie ograniczają się jedynie do zdrowych tłuszczów nienasyconych. Ten rodzaj oleju to także doskonałe źródło rozlicznych witamin. Wprowadzając go do diety zyskujemy kompleks ważnych mikroelementów, które pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Na uwagę zasługują także fitosterole, czyli sterole roślinne, które są ważnymi budulcami komórek. W oleju rzepakowym znajdziemy witaminy A, E i K – każda z nich pełni bardzo ważne funkcje, które są niezbędne dla naszego zdrowia.  

Dostarczana przez olej rzepakowy witamina K bierze udział w procesach krzepnięcia krwi i jest bardzo ważna w kontekście zdrowych kości. Witaminie E zawdzięczamy z kolei ochronę przed wolnymi rodnikami i regenerację komórek. Warto wiedzieć, że już dwie łyżki tego oleju mogą zapewnić 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Bardzo ważna jest także prowitamina A, która ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, ale także na urodę. 

Dowiedz się więcej o oleju rzepakowym 

Olej rzepakowy jest niezwykle zdrową alternatywą dla innych tłuszczów roślinnych. Zawiera w sobie wiele ważnych witamin i mikroelementów, a ponadto jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i w codziennych rytuałach pielęgnacyjnych. Aby jeszcze bardziej docenić jego dobroczynne właściwości, warto zwrócić uwagę na fakt, że Unia Europejska współfinansuje trzyletnią kampanię “Olej Rzepakowy Skarbem Europy”. Więcej na temat projektu, a także samego oleju znaleźć można na stronie olejrzepakowy.com. 

Dodaj komentarz