Układ oddechowy

Płuco piekarza

Tak zwane płuco piekarza, nazywane również pylicą, powstaje w wyniku alergicznej reakcji na wdychanie pyłu mąki. Przyczyną choroby mogą być również inne alergeny pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i chemicznego. Płuco piekarza jest chorobą dróg oddechowych zaliczaną do chorób zawodowych. Nie leczone może prowadzić nawet do śmierci.

Płuco piekarza przyczyny

Pył z mąki jest substancją, która może wywołać alergię. Organizmy nadwrażliwe wytwarzają przeciw niemu przeciwciała; ich reakcja obronna jest nadmierna.

Płuco piekarza objawy

Pierwsze stadium:

– ataki kichania

– wodnista wydzielina z nosa

– podrażnienie oczu

Drugie stadium:

– duszności

– kaszel

– nadmierna potliwość

Trzecie stadium: Objawy jak w drugim stadium, w wyniku kontaktu z innymi substancjami drażniącymi.

Płuco piekarza leczenie

Jeżeli choroba nie jest jeszcze zaawansowana, może być całkowicie wyleczona. Jednak warunkiem jest unikanie substancji wywołującej reakcję alergiczną. Uczulony na pyłki z mąki piekarz zmuszony jest więc zrezygnować z wykonywania zawodu. Alergia ta pozostaje bowiem na całe życie.

Co można zrobić samemu?

Substancji wywołującej reakcję alergiczną należy unikać także w życiu prywatnym, poza zakładem pracy. Zapobiegawczo można używać maski przeciwpyłowej.

Kiedy należy się zgłosić do lekarza?

Reakcje alergiczne na ogół już po kilku latach pracy. Szybkie udanie się do lekarza pozwala uniknąć wielu problemów. Gdy lekarz stwierdzi alergię , konieczne jest przekwalifikowanie zawodowe.

Jak postąpi lekarz?

Lekarz zleci wykonanie wielu badań i testów, m.in. pacjentowi zostaną podane do wdychania alergeny zawarte w pyle z mąki. W ten sposób lekarz będzie mógł zbadać reakcje organizmu.

Pacjent też będzie musiał wykonać badania czynnościowe płuc, tzw. spirometrię.

 Przebieg płuca piekarza

Płuco piekarza jest rodzajem alergii mającej przede wszystkim charakter odczynu natychmiastowego-90%. Oznacza to, że reakcja alergiczna występuje od razu po kontakcie z alergenem. Choroba przebiega w 3 stadiach:

Alergiczne zapalenie błon śluzowych

Pierwszą oznaką tego rodzaju alergii jest podrażnienie śluzówki oka. Objawia się to swędzeniem i zaczerwienieniem oraz nadmiernym łzawieniem oczu. Na początku choroby dotyczy tylko górnych dróg oddechowych. Przy przesiewaniu maki z nosa zaczyna sączyć się wodnista wydzielina i dochodzi do kichania . Oddychanie przez nos staje się utrudnione. W zatokach szczękowych oraz zatokach bocznych nosa może gromadzić się ropa. Jeżeli pacjent ma skłonności do alergii na pył, to objawy te mogą pojawić się jeszcze przed 21 rokiem życia.

Alergiczne uszkodzenie oskrzeli

Po pewnym czasie, najczęściej jeszcze przed 24 rokiem życia, choroba rozprzestrzenia się

obejmując również dolne drogi oddechowe. W kontakcie z pyłem z mąki pojawia się

duszność, kaszel i nadmierna potliwość. Płuca przez krótki czas są rozdęte.

Alergiczne uszkodzenie oskrzeli z powikłaniami

Zbiegiem czasu drogi oddechowe chorego stają się uczulone również na inne substancje. Do opisanej powyżej astmatycznej reakcji dochodzi też w kontakcie z kurzem domowym, dymem papierosowym, oparami z kuchni, zimnym powietrzem oraz mgłą. Oskrzela i płuca są podatne na infekcje. W końcu w drogach oddechowych powstaje przewlekły stan zapalny, powodujący ich zwężenie. Rozdęcie płuc już nie ustępuje; choroba obejmuje też z czasem serce. Śmierć może nastąpić podczas ostrego napadu duszności lub w wyniku osłabienia serca

Ważne

Dość pewną oznaką zawodowej alergii na pył jest ustępowanie objawów podczas dni wolnych od pracy. Chory po stwierdzeniu alergii przez lekarza powinien się zacząć poważnie zastanawiać nad zmianą miejsca pracy gdyż uczulenie na pył pozostaje już na całe życie.

Możliwy jest typ reakcji opóźnionej

Istnieje też bardzo rzadki obraz choroby o typie reakcji alergicznej opóźnionej. Dominującym obrazem w tym przypadku są nawracające zapala lenia płuc, co prowadzi do zwłóknienia płuc (zwiększenia ilości tkanki łącznej w płucach).

Inne czynniki wywołujące płuco piekarza

Płuco piekarza to choroba pojawiająca się też u ludzi wykonujących inne zawody nie tylko u piekarzy. Taki sam obraz choroby pojawia się w wyniku kontaktu z pyłem różnych odmian drewna, cebulek tulipanów i narcyzów, otrębami, włosami, piórami oraz różnymi chemikaliami.

Dodaj komentarz