dna moczanowa (podagra, zapalenie stawu)
Choroby stawów

Podagra – dna moczanowa, artretyzm

Podagra (lac. diathesis ulica) – zapalenie stawu śródstopno-paliczkowego palucha. Jest to choroba przemiany materii polegająca na zapaleniu stawów. Najczęściej atakowane stawy: stóp (zwłaszcza w stawie dużego palca), nadgarstków, rąk, biodrowe, kolanowe, łokciowe a bywają zaatakowane nawet stawy kręgosłupa. Jest to choroba, która dotyczy całego organizmu człowieka.
Rozróżnia się ponad 200 rodzajów podagry. Schorzenie dotyczy w równym stopniu osób młodych, jak i ludzi w podeszłym wieku. Na portalu znajdziesz informację o wszystkich objawach podagry.

Przyczyną podagry są guzki artretyczne, powodujące obrzęki, zaczerwnienia, rozgrzanie oraz gwałtowne bóle powstają w skutek wytwarzania w naszym organiźmie nadmiernej ilości kwasu moczowego, który odkłada się w stawach i tkankach okołostawowych w postaci kryształków soli kwasu moczowego.

W trakcie leczenia dny moczanowej konieczna jest dobra diagnoza ze względu na ilość podobnych schorzeń. Leczenie w tym wypadku polega na zapobieganiu skutkom choroby, ponieważ podagra jest nieuleczalna. Dlatego tak ważna jest profilaktyka tej choroby.

podagra (artretyzm, dna moczanowa) infografika
Infografika opisująca przyczyny, objawy i leczenie podagry, dny moczanowej

Dna moczanowa, jak każde schorzenie wymaga odpowiedniego odżywiania. W przypadku stwierdzenia tej choroby konieczna jest odpowiednia dieta oraz systematyczna aktywność fizyczna. Istnieje lista zakazanych produktów, które wpływają na rozwój choroby, która jest dostępna w zakładce Podagra dieta. Szczególnie trudne jest stosowanie odpowiedniej diety u osób otyłych, którym ciężko zmienić tryb życia na bardziej dynamiczny oraz nie spoożywać produktów tłustych. Na rozwój podagry wpływają również nieumiejętnie stosowane głodówki oraz przyjmowanie środków odwadniających.

Znane osoby chorujące na dnę moczanową i podagrę

Jak podają źródła historyczne, przypadłość ta, znana jest już od dość dawna. Dręczyła ona takie słynne osoby jak chociażby: Aleksander Wielki, Michał Anioł, Karol Wielki, Rubens, Marcin Luter, Casanova, Goethe, Karol Darwin, Winston Churchill, Franciszek Józef Strauss, królowie polscy: Zygmunt III Waza i Jan I Kazimierz.

Jeżeli tylko zauważymy na swoim ciele podejrzane opuchnięcia, napady gorączki związane z nimi i bardzo silne rozgrzanie miejscowe organizmu – jak najszybciej należy skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu. Już na tym etapie lekarz jest w stanie udzielić porady oraz zidentyfikować chorobę.

Objawy podagry

Pierwszymi objawami podagry są silne napady bólu i bardzo mocno odczuwalne stany zapalne pojedynczych stawów (rzadkie są przypadki atakowania kilku narządów przez dnę moczanową).
Standardowe objawy to także zaczerwienienie, obrzęk i rozgrzanie okolic dużego palucha u stopy.

Kolejnym stadium jest tworzenie się guzków dnawych najczęściej w stawie śródstopo-paliczkowym, ale nie odosobnionymi przypadkami są powstające guzki w ścięgnach, małżowinie usznej i kaletkach maziowych. W tym okresie następują przewlekłe zmiany zapalne w stawach wraz z objawami narządowymi.

Czy nieleczona podagra jest niebezpieczna?

Nieleczona Podagra prowadzi to tzw. Podagry przewlekłej. Wówczas oprócz guzków dnawych możemy obserwować zmiany takie jak powstawanie charakterystycznych ubytków kostnych oraz objawy ze strony układu moczowego, przede wszystkim występuje kamienica moczowa.

Jeżeli początkowe objawy utrzymują się dłużej niż 48 godzin, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu. Już na takim etapie lekarz jest w stanie określić czy jest to podagra, czy też nie.

Przyczyny podagry

podagra (kryształy kwasu moczowego)
Zapalenie stawu dużego palucha u stopy

Przyczyn każdej formy dny moczanowej (w przypadku zapalenia dużego palucha u stopy mówimy o podagrze) należy wypatrywać w podwyższonym stężeniu kwasu moczanowego znajdującym się w stawach, kaletkach maziowych, małżowinach usznych i ścięgnach.

Nadmierne wytwarzanie tego kwasu prowadzi do osadzania się, następnie krystalizowania kwasu (tworzą się tzw. guzki podagry) i bezpośredni atak na stawy.
Przyczyną, poza nadmiernym produkowaniem kwasu często jest nieradzenie sobie z usuwaniem kwasu moczanowego przez organizm.

Zaburzenia wydalania skórnego oraz niesprawna praca nerek (nadmiar kwasu powinien być wydalany w zdrowym organizmie) prowadzą do pojawiania się objawów podagry.

Bardzo ważnym aspektem są puryny dostarczane razem z pożywieniem do układu trawiennego. Organizm wraz z pojawieniem się puryn, zaczyna produkować dużą ilość kwasu moczanowego, z którym chore nerki mogą sobie nie poradzić.
Dlatego choroba ta często atakuje osoby otyłe, o siedzącym trybie życia i osoby starsze. Skłonność do podagry może pojawić się po zjedzeniu pokarmów bogatych w puryny – tj. czerwone mięso, dziczyzna, podroby, móżdżki, kawior a także po alkoholu, stresie lub urazie.

Leczenie podagry

W przebiegu podagry ważną rolę odgrywa leczenie farmakologiczne i ścisłe stosowanie się do zaleceń lekarza. Takie zachowanie pomaga powstrzymać dalszy rozwój choroby a nawet cofnąć spustoszenie w organizmie.
Częstym przypadkiem jest wywołanie podagry poprzez przyjmowanie leków moczopędnych, zaleconych np. przy nadciśnieniu. Należy powiadomić lekarza prowadzącego o wszystkich przyjmowanych środkach. Całkowite zapanowanie nad chorobą udaje się właśnie dzięki kuracji farmakologicznej w połączeniu z terapią niekonwencjonalną i metodami alternatywnymi.
Dobre efekty uzyskuje się powiększając ilość ruchu przy codziennym, siedzącym trybie życia. Dobre nawadnianie pomaga nerkom w ich regularnej, niezachwianej pracy w usuwaniu nadmiaru kwasu moczanowego oraz zmniejsza stosunek ilości wody do kwasu w organizmie, co pomaga w zapanowaniu nad objawami podagry.

stopy podagra przyczyny objawy leczenie
stan zapalny w prawej stopie

Kiedy dochodzi już do pierwszego ataku podagry, należy zażywać przepisane leki doustnie przez okres około dwóch dni. Są to leki przeciwzapalne i przeciwbólowe. Zalecane są także leki dożylne, które pozwalają na szybkie ustąpienie objawów.
W większości przypadków po tym okresie przyjmuje się leki zwiększające wydalanie kwasu moczowego, które stosowane są przez dłuższy okres choroby. Stosowane są aby zapobiegać nagłym atakom dny moczanowej.

Dobre skutki przy silnych napadach przynosi akupunktura i akupresura. Należy pamiętać, że metody te przynoszą ulgę tylko na chwilę. Bóle stawów można łagodzić poprzez ziołolecznictwo, dokładnie sprawdzając ich pochodzenie oraz kupując je u wiarygodnych dostawców.
Ziołolecznictwo stosowane jest u osób, które źle tolerują leczenie farmakologiczne.

Zioła stosowane przy podagrze, jak również w innych chorobach, dają pozytywne efekty po długim okresie ich stosowania. W ich składzie odnajdziemy korzeń łopianu, którego związki poprawiają przemianę materii i ułatwiają usuwanie szkodliwych związków z organizmu.
Łagodnie pobudzają pracę nerek, wątroby i żołądka. Dopełnieniem mieszanek ziołowych jest krwawnik pospolity, nasiona selera oraz tui.

W sklepach pojawiło się dużo roślinnych preparatów, które poprzez oczyszczanie organizmu, wskazane są u osób chorych na podagrę czy dnę moczanową.

Dieta przy podagrze

Podagra wymusza na chorujących ścisłego przestrzegania odpowiedniej diety. W dzisiejszych czasach środki farmakologiczne w wystarczający sposób obniżają poziom moczanów w organizmie, jednak dobrze dobrana dieta zapobiega nagłym atakom choroby i jest dodatkowym atutem w walce z chorobą. Sposób odżywiania jak przy każdym schorzeniu jest bardzo ważny i ma na celu ograniczenie, bądź wzbogacenie diety o różne związki.

Przy podagrze najważniejsze jest wyeliminowanie z diety puryn. Puryny to związki zasadowe zawartej w większości pokarmów. Całkowita eliminacja puryn z odżywiania jest niemożliwa, jednak ograniczenie ich powoduje mniejszą ilość produkowanego kwasu moczanowego przez organizm.

Z naszego menu należy usunąć przede wszystkim produkty zawierające spore ilości białka. To produkty takie jak wieprzowina, wszystkie wątróbki i inne podroby, wędliny. Zwłaszcza pasztety, salcesony i salami, mięso z kaczki czy gęsinę.

Co należy wykluczyć z diety przy podagrze

Wykluczyć należy większość ryb. Czyli sardynki, szprota, śledzie, pstrągi, łososia, karpia, sole, szczupaka, węgorza i makrelę. Najbogatsze w puryny są szczególnie w postaci wędzonej oraz wyfiletowanej. Z ryb możemy zdecydować się na sandacza, halibuta, dorsza i tuńczyka. Także one nie powinny być wędzone. Należy unikać grzybów, ziemniaków, owoców morza, ciasta francuskiego, tortu i wyrobów śmietanowych. Oczywistym jest eliminacja składników bardzo tłustych takich jak smalec czy słonina. Masło, dozwolone jedynie w niewielkich ilościach. Należy unikać zup gotowanych na wywarach mięsnych, słodyczy i alkoholu.
Produkty wskazane przy podagrze to przede wszystkim nabiał.

Podagra, dna moczanowa
Duży palec objęty podagrą – dna moczanowa

Bez obaw można spożywać produkty nabiałowe, prócz śmietany i produktów bogatych w tłuszcze. Sery każdego rodzaju także bogate są w puryny. Do grupy zalecanych mięs przy diecie podagrzanej zaliczamy wołowinę, cielęcinę, indyka i kurczaka. Jak przy większości schorzeń do woli możemy delektować się smakiem owoców i warzyw. Wszystkie produkty najlepiej gotować na parze, unikać smażenia i dodatków silnie przyprawianych.

Należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej wagi i formy. Jeść częściej, dzieląc potrawy na mniejsze porcje i wspomagać nerki pijąc dużą ilość wody. Zalecana dawka to 3 litry wody dziennie.

One Reply to “Podagra – dna moczanowa, artretyzm

  1. Bardzo ładna infografika na temat podagry i dny moczanowej. Jestem chory na podagrę i właśnie przez siedzący tryb życia oraz znaczną otyłość ciężko mi się z niej wyleczyć. Objawy podagry należą do tych bardziej bolesnych i są trudne do zwalczenia. Staram się stosować odpowiednio dobraną dietę i to w sumie daje dobre efekty. Staram się także pić dużo wody. Wiadomo, że mocna herbata czy kawa nie nawadniają organizmu. Tak samo jest z sokami owocowymi. Dlatego tylko i wyłącznie woda powinna być zawsze pod ręką. No i przede wszystkim należy skończyć ze spożywaniem alkoholu.

Dodaj komentarz