Sery to nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe produkty spożywcze. Od pewnego czasu rosnącą popularnością cieszą się tak zwane sery rzemieślnicze. Czym są te produkty? Dlaczego warto je zakupić?
- Czym są sery rzemieślnicze?
- Zalety serów rzemieślniczych
- Zdrowe i pyszne sery rzemieślnicze
Czym są sery rzemieślnicze?
Sery rzemieślnicze to rodzaj serów powstający w niewielkich serowarniach albo gospodarstwach hodowlanych produkujących mleko. W przeciwieństwie do większości serów, które można zakupić w sklepach spożywczych i supermarketach, sery rzemieślnicze są produkowane ręcznie, zazwyczaj w oparciu o indywidualne, tradycyjne receptury. Zwykle produkcja wspomnianych serowarni i gospodarstw nie jest duża, ale jakość produktu finalnego przekracza jakość serów produkowanych metodą przemysłową. Sery zagrodowe, rzemieślnicze, zwane również często farmerskimi, są wytwarzane z wysoką starannością i pasją z najlepszej jakości mleka od szczęśliwych krów, owiec czy kóz. Produkty tego rodzaju są produkowane w miejscach, w których higiena produkcji i udoju odgrywa najwyższą rolę.
Zalety serów rzemieślniczych
Sery rzemieślnicze, takie jak wyjątkowe sery w Spiżarni Schronisko Smaków, wyróżniają się przede wszystkim znakomitym smakiem i aromatem. Są ponadto produkowane z doskonałej jakości półproduktów. To zdrowe, naturalne składniki, które wpływają na smak powstałych artykułów, ale również ich jakość czy okres przydatności do spożycia. Sery nie zawierają także sztucznych konserwantów lub barwników, dzięki czemu są bardzo zdrowe.
Sery rzemieślnicze można spożywać na różne sposoby, w zależności od rodzaju sera. Dostępne są sery, które świetnie sprawdzają się na kanapce czy spożywane samodzielnie, np. w formie deski serów. Inne rodzaje doskonale pasują do sałatek, pizzy, spaghetti oraz innych potraw, w których króluje rozpływający się ser.
Dobrej jakości sery rzemieślnicze są produkowane w Polsce, ale znakomitej klasy produkty to również domena innych nacji, np. Włochów. Sery są dostępne w różnych wersjach, np. klasycznych, naturalnych produktach bez żadnych dodatków, a także w wersjach z ziołami, pieprzem albo innymi przyprawami. Do nabycia są też sery o różnym stopniu twardości. Dużym zainteresowaniem cieszą się sery długodojrzewające, typu mozzarella, brie oraz produkty zachwycające lekko przydymionym smakiem, które przywołują na myśl skojarzenia z polskim tradycyjnym oscypkiem. Producenci oferują ponadto smaczne sery górskie wędzone.
Zdrowe i pyszne sery rzemieślnicze
Wysokiej klasy, naturalnie przygotowywane z najlepszej jakości produktów sery rzemieślnicze są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale również zdrowe. Nie zawierają bowiem chemicznych substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu są także świeże przez długi czas.
Sery są bogatym źródłem tłuszczów, wapnia, białka, witamin E, K, D, A. Ponadto zawierają sprzężony kwas linolowy CLA, lipidy eterowe, antyoksydanty lipofilne, fosfolipidy oraz wiele innych dobroczynnych składników. Są one ponadto dobrze przyswajane przez organizm.
Sery są polecanym produktem spożywczym dla osób w różnym wieku. Nie wszyscy jednak powinni spożywać wszystkie rodzaje sera. Należy bowiem pamiętać, że kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny jeść serów pleśniowych, a także serów z mleka termizowanego i niepasteryzowanego.
Aby cieszyć się pozytywnym wpływem serów na organizm, należy zjadać ich odpowiednią ilość. Przyjmuje się, że optymalna ilość sera dziennie to ok. 30 gramów dla kobiet i ok. 40 gramów w przypadku mężczyzn.