olej słonecznikowy
Dieta

Właściwości i zastosowanie oleju słonecznikowego

Najpopularniejszy, obok oleju rzepakowego, olej w polskiej kuchni. Wykorzystywany najczęściej do smażenia i sałatek, ze względu na swój neutralny smak. Od wieków znany w Europie, choć na skalę przemysłową produkowany był dopiero w XIX-wiecznej Anglii.
Jakie właściwości ma ten olej, często postrzegany jako “zwyczajny” i codzienny?

Właściwości zdrowotne

Olej słonecznikowy, szczególnie nierafinowany, charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega-6 w stosunku do kwasów Omega-3. Ich nadmierne spożycie może zaostrzać stany zapalne w organizmie, dlatego bardzo ważne jest, by nie był on głównym źródłem tłuszczu w diecie. Ponadto nie należy łączyć go z produktami bogatymi w kwasy Omega-3, takimi jak tłuste ryby, gdyż może utrudniać ich wchłanianie poprzez blokowanie odpowiednich ścieżek metabolicznych.
Dzienne zapotrzebowanie na kwasy Omega-6 zaspokaja już jedna łyżka naturalnego oleju słonecznikowego.

Jednocześnie jest on tłuszczem roślinnym o najwyższej zawartości witaminy E – jej zawartość jest w nim dwa razy większa niż w oleju rzepakowym czy sojowym. Dzięki temu wspomaga zapobieganie miażdżycy oraz zapobiega przedwczesnemu wystąpieniu procesów starzenia się skóry – witamina E jest silnym antyoksydantem.
W oleju słonecznikowym znajduje się też wyjątkowo dużo fitoestroli – związków zapobiegających nadmiernemu wzrostowi poziomu cholesterolu we krwi.

Zastosowanie w kuchni

Olej słonecznikowy dobrze sprawdza się w kuchni, ale tylko jeżeli jest stosowany na zimno, a w dodatku jest tłoczony na zimno i nierafinowany. W wysokiej temperaturze traci swoje cenne prozdrowotne właściwości, a już w 100 stopniach Celsjusza zaczynają się w nim wydzielać szkodliwe związki podejrzewane o działanie rakotwórcze.
Dlatego sprawdza się on przede wszystkim jako składnik sosów sałatkowych i jako dodatek do domowego majonezu czy hummusu.

Ziołowy majonez rośliny

100 ml niesłodzonego napoju sojowego
300 ml oleju słonecznikowego SOSTA tłoczonego na zimno
Czubata łyżka musztardy
Garść bazylii
Garść koperku
Ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku (warto wykorzystać himalajską czarną sól kala namak, o jajecznym aromacie)

Wszystkie składniki należy umieścić w naczyniu i blendować, aż sos zyska jednolitą konsystencję i wyraźnie zgęstnieje. Doprawić do smaku. Doskonale pasuje do burgerów, sałatek oraz grillowanych warzyw. 

Zastosowanie kosmetyczne

Olej słonecznikowy jest cenionym składnikiem kosmetyków, zwłaszcza tych o naturalnym składzie. Duża zawartość kwasów Omega-6 i witaminy E pomaga regenerować i nawilżać skórę, stymulując odnowę jej komórek. Pomaga zmiękczać naskórek, likwidować przebarwienia, a dzięki zawartemu w nierafinowanym, tłoczonym na zimno oleju beta-karotenowi ma korzystny wpływ na koloryt skóry.
Ponadto polecany jest do pielęgnacji skóry tłustej oraz trądzikowej. Kwasy Omega-6 są zawarte w ludzkim sebum, dzięki czemu ich stosowanie w kosmetykach pozwala regulować nadmierne przetłuszczanie się skóry, będące często reakcją np. na przesuszenie.

Olej słonecznikowy jest też składnikiem odżywek i masek do zniszczonych, wysokoporowatych, wymagających regeneracji włosów. Doskonale sprawdzi się także podczas zabiegu olejowania. Dobrym pomysłem jest dodawanie kropli oleju słonecznikowego do maski do włosów zniszczonych i farbowanych.

Peeling skóry głowy regulujący wydzielanie sebum

2 łyżki cukru, najlepiej brązowego
2 łyżki oleju słonecznikowego nierafinowanego
1 łyżka soku z cytryny

Cukier, olej i sok z cytryny wymieszaj w naczyniu – można dodać także odrobinę szamponu dla łatwiejszego rozprowadzania. Nanieś miksturę na skórę głowy (włosy powinny być zwilżone) i wmasowuj ją przez kilka minut. Następnie umyj włosy szamponem. 
Nie należy wykonywać tego zabiegu częściej niż raz w tygodniu – skóra głowy jest dość wrażliwa i może łatwo ulec podrażnieniom. 

Olej słonecznikowy najbardziej znany jest z kuchni, jednak to w kosmetyce pokazuje pełnię swoich możliwości. Oczywiście, w niewielkich ilościach może być składnikiem naszej diety, jednak korzystniej będzie wykorzystać go do domowych maseczek czy mydeł.
Warto pamiętać, że najwięcej cennych składników znajduje się w naturalnym, nierafinowanym oleju tłoczonym na zimno, i taki właśnie produkt warto wybierać.

 

Dodaj komentarz

Nasze portale: I-zdrowie.pl | abczdrowie.info.pl | medyczny.info.pl | zdrowie-portal.pl | medfarm.com.pl | Na-odpornosc.pl | Icd10.com.pl | Wydzialurody.pl | Aptekiarnika.pl | Travel-med.pl | Drwatt.pl | Swiatzdrowia24.pl | Witalnosc-zdrowie.pl | Chcebudowac.pl | Docieplenie-domu.pl | Architekci24h.pl | Akma-meble.com.pl | Wygodnydom.info.pl | Kolekcjemebli.pl | Gardenportal.pl | Zielonydomek.net.pl | Meble-trendy.com.pl | Wizualizacje-architektoniczne.com.pl | ABC4home.pl | Ilekosztujedom.pl | Blog-wnetrzarski.pl | Zaczarowane-ogrody.pl | Kwiatowyswiat.pl | Ecofloor.pl | Remobudowa.pl | Fullhouse.com.pl | Specjalisci-budownictwo.pl | Artadom.pl | Beton-wiercenie.pl | Znarzedziami.pl | Twoje-domy.com.pl | Hostelpromenada.pl | Hosteltaurus.pl | Kajakcentrum.pl | Silesia-travel.pl | Kwaterynoclegi.pl | Goldhotels.pl | Abc-leasing.pl | Bkkinwest.com.pl | Cashflow.info.pl | Autreme.pl | Eurodiesel.pl | Autoporada.pl | Jakszef.pl | Ciuchyzsieci.pl | Stylowakobieta.info.pl | Watchit.pl | Infoon.pl | Centermedia.pl | Filmy-seriale.pl |