Błonnik pokarmowy pozwala oczyścić organizm ze złogów pokarmowych, czyli zbędnych produktów przemiany materii. Dzięki temu przyczynia się do utrzymania równowagi w mikroflorze jelitowej i do właściwej pracy jelit.
Błonnik jest cichym bohaterem dyskusji społecznej na temat zdrowego żywienia. Na coraz większej liczbie produktów w sklepach widzimy etykiety „źródło błonnika”, co ma nas zachęcić do zakupu produktu. Wiemy, że błonnik działa prozdrowotnie i że powinien zajmować ważne miejsce w czasie komponowania codziennego menu. Ale nie do końca wiemy, dlaczego tak jest i czemu błonnik jest tak ważny dla prawidłowej pracy jelit.
Czym jest błonnik?
Błonnik pokarmowy to substancja roślinna (a dokładnie włókno pokarmowe pochodzące ze ścian komórek roślinnych), która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Nie jest trawiony ani wchłaniany, za to dba o zachowanie równowagi w układzie pokarmowym i o to, by układ trawienny pracował prawidłowo.
Dieta bogata w błonnik pozwala zapobiec występowaniu dolegliwościom związanym z trawieniem.
Wpływ błonnika na mikroflorę jelitową
Błonnik pokarmowy zawarty w produktach pochodzenia roślinnego bardzo korzystnie oddziałuje na mikroflorę jelitową. Dzięki temu, że wspomaga usuwanie z organizmu zbędnych substancji, sprzyja zachowaniu równowagi z mikroflorze jelitowej.
Mikroflora jelitowa odgrywa ogromną rolę w zachowaniu kondycji zdrowotnej. To w jelitach powstaje ponad 70 procent komórek odpornościowych organizmu. Jeśli flora bakteryjna będzie składała się w przeważającej mierze z dobrych, a nie złych bakterii, jelita będą skuteczniej chroniły się przed działaniem mikroorganizmów, które mogłyby wywołać niekorzystny wpływ na ich pracę. Silna bariera jelitowa sprzyja zachowaniu odporności i stanowi naturalną profilaktykę infekcji. Choćby z tego względu warto zadbać o to, by w mikroflorze jelitowej panowała równowaga.
Co więcej, mikroflora jelitowa w naturalny sposób jest powiązana z funkcjonowaniem układu nerwowego. Oś mózgowo-jelitowa nieustannie przekazuje informacje w dwóch kierunkach, choć w niemal 90 procentach kierowane są one z jelit do mózgu. To wpływa na nasze samopoczucie psychiczne, a także reakcje organizmu na różne sytuacje, które zdarzają się w życiu codziennym. Silne i zdrowe jelita przyczyniają się zatem do prawidłowej pracy układu nerwowego, wspierając zachowanie higieny psychicznej i dobrego samopoczucia.
Źródła błonnika
W codziennej diecie powinny znaleźć się produkty, które wykazują pozytywny wpływ na pracę jelit. Są to między innymi produkty spożywcze bogate w błonnik, a także w dobre bakterie probiotyczne.
Źródłem błonnika są warzywa i owoce, dostarczające też przeciwutleniaczy, polifenoli, witamin i mikroelementów wpływających na zachowanie dobrej kondycji zdrowotnej. Gruszki, jabłka, śliwki, morele, marchew, buraki, brokuły, kalafior, szpinak to tylko niektóre z warzyw i owoców, jakie warto włączyć do codziennej diety. Szczególnie dużo błonnika dostarczają rośliny strączkowe oraz suszone owoce. Oprócz tego te substancje roślinne znajdziemy także w produktach zbożowych takich jak pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, otręby, ale też w pestkach, nasionach (np. słonecznika).
Warto codzienny jadłospis komponować tak, by posiłki zawierały błonnik. Owsianka z bakaliami i suszonymi owocami na śniadanie, kasza gryczana czy fasolka do obiadu i kanapki z pełnoziarnistego pieczywa ze szpinakiem i pastą jajeczną na kolację to drobne wybory żywieniowe, które mogą poprawić stan naszej mikroflory jelitowej i przyczynić się do prawidłowej pracy jelit. A silne jelita to zdrowie.