zioła
Porady

Zioła na przeziębienie – TOP 3 naturalne produkty na infekcje

Za oknami rozgościła się już jesień, a wraz z nią nastał sezon wzmożonych infekcji. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na katar i kaszel. Wprost przeciwnie – do dyspozycji mamy wiele naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności organizmu. Jednym z nich są zioła, o których opowiemy w naszym artykule. 

Zioła na odporność – naturalny sposób na walkę z wirusami

Po zioła sięgały już nasze babcie i prababcie, które doskonale znały ich cenne właściwości prozdrowotne. Dziś często zapominamy o tym, jak pozytywny wpływ mają na stan naszego organizmu.

Tak naprawdę dostępnych jest wiele ziół, które są nieco mniej popularne, a okazują się zbawienne podczas przeziębienia. Zawierają bowiem takie substancje czynne, jak:

  • alkaloidy
  • antocyjany
  • fenole
  • flawonoidy
  • glikozydy
  • kumaryny
  • kwas salicylowy
  • kwas chlorogenowy itd.

Podpowiadamy, po jakie zioła na przeziębienie warto sięgać. 

zioła

Jeżówka purpurowa

W sklepie https://www.plantago-sklep.pl/ znajdziesz korzeń jeżówki purpurowej. Jest to roślina, która dorasta do metra wysokości i zachwyca barwnymi kwiatami. W zielarstwie wykorzystuje się jej korzeń, który skrywa cenne substancje. Jeżówka jest szczególnie zalecana właśnie w okresie przeziębień, ponieważ wykazuje działania przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wspomaga walkę z wirusami i pomaga w usuwaniu grzybów z organizmu. Wspomaga również układ immunologiczny. 

Szczeć pospolita 

Jest to miododajna roślina o prostych łodygach i kulistych kwiatach. Szczeć pospolita wspomaga organizm, wzmacniając jego reakcje obronne. Ponadto przyspiesza usuwanie z organizmu wszelkich szkodliwych substancji i toksyn. Jest to zioło o bardzo szerokim spektrum działania – korzystnie wpływa na wątrobę, a także układ trawienny i moczowy. Stosuje się ją również do przemywania skóry. 

Ziele krwawnika

Krwawnik to roślina, znana i wykorzystywana w medycynie ludowej od setek lat. Dorasta do metra wysokości, ma podłużne liście pokryte meszkiem i drobne kwiaty. Niegdyś spożywano go pod różnymi postaciami – na przykład gotując z niego zupę. Warto sięgnąć po niego również dziś, aby skutecznie bronić się przed jesienno-zimowymi infekcjami. Ziele krwawnika wspomaga reakcje obronne organizmu. Ponadto reguluje ciśnienie krwi i poprawia krążenie, co także ma niebagatelne znaczenie podczas walki z drobnoustrojami. 

W jakiej formie przyjmować zioła?

Zioła najczęściej przyjmuje się pod postacią naparu lub odwaru. Można z nich również zrobić nalewkę. Aby zrobić napar ziołowy, wystarczy zalać łyżeczkę ziół gorącą wodą. Z kolei w celu zrobienia odwaru trzeba gotować zioła (można w tych samych proporcjach, czyli łyżeczka ziół i szklanka wody) przez piętnaście minut, a następnie odcedzić fusy. 

Uwaga: wspomnianych ziół nie powinny przyjmować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Dodaj komentarz