× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.
Dieta sokowa
Dieta

Dieta sokowa – zasady, efekty i przeciwwskazania

Dieta sokowa to dieta oparta na spożywaniu wyłącznie soków z owoców i warzyw przez określony czas. Zazwyczaj dieta ta trwa od jednego do siedmiu dni, chociaż czasem może być dłuższa. Korzyści dla zdrowia są bezdyskusyjne, ale detoks sokowy nie jest wolny od przeciwwskazań.

Zasady

Podstawową zasadą diety sokowej jest unikanie stałych pokarmów i zastąpienie ich sokami z warzyw i owoców, zaleca się również odstawienie kawy, czarnej herbaty, alkoholu i innych napojów, które mogą wpływać negatywnie na proces detoksykacji organizmu. Sok może być przygotowany z różnych kombinacji warzyw i owoców, w zależności od upodobań smakowych i potrzeb organizmu. Zaleca się spożywanie soków co 2-3 godziny, aby zapewnić organizmowi stały dopływ składników odżywczych.

Ważne jest również, aby dieta sokowa była odpowiednio zbilansowana, a w sokach dominowały warzywa, a nie owoce, ponieważ zawierają mniej cukru i więcej składników odżywczych. W skład diety powinny wchodzić soki zielone, bogate w chlorofil oraz soki z warzyw korzeniowych i cebulowych, bogate w antyoksydanty.

Korzyści

Jednym z głównych efektów diety sokowej jest poprawa trawienia oraz zmniejszenie objawów chorób trzewnych, takich jak zaparcia, wzdęcia czy zgaga. Sok z warzyw i owoców jest łatwiejszy do strawienia niż stałe pokarmy, ponieważ zawiera mniej błonnika i innych substancji trudnostrawnych. Dieta sokowa może również przynieść wymierne korzyści dla układu odpornościowego, ponieważ sok z warzyw i owoców dostarcza organizmowi bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Atutem diety jest również poprawa nastroju, wzrost energii oraz poprawa wyglądu skóry i włosów. Zmniejszenie ilości spożywanych pokarmów stałych może również przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów.

Przeciwwskazania

Przede wszystkim osoby z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, choroby nerek, wątroby, tarczycy czy serca oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią, powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem diety sokowej. Owoce zawierają głównie cukry proste, zatem bezpośrednio przyczyniają się do skoku glukozy we krwi, wzrostu ciśnienia oraz wpływają na poziom potasu i sodu w organizmie, co może być niebezpieczne dla osób z powyższymi chorobami.

Przeciwwskazaniem do stosowania diety sokowej są również niedobory konkretnych składników odżywczych w organizmie, takich jak białka, tłuszcze, witaminy i minerały niewystępujące w owocach i warzywach.

Warto również pamiętać, że dieta sokowa nie jest odpowiednia dla osób aktywnych ruchowo, tronujących sporty siłowe i wyczynowe oraz wykonujących obciążające fizycznie zawody, gdyż organizm potrzebuje wtedy zwiększonej ilości energii, składników odżywczych i podaży białka do prawidłowego funkcjonowania a dieta sokowa tego nie umożliwia.