Polacy coraz częściej sięgają po naturalną suplementację. Wybierając suplementy diety pochodzenia naturalnego, mamy pewność bezpiecznego działania produktu na ludzki organizm. Wszystkie tego typu produkty posiadają potwierdzone działanie na zdrowie i samopoczucie. Bestsellerem wśród najczęściej stosowanych suplementów okazała się astaksantyna. Przyjrzyjmy się bliżej tej substancji o wszechstronnym działaniu.
Suplement diety – naturalna astaksantyna
Astaksantyna jest organicznym związkiem wywodzącym się z grupy karotenoidów. Produkowana jest przez algi, wnika do organizmów zwierząt żywiących się nimi. Dlatego, jak łatwo się domyśleć, to właśnie on odpowiada za różową barwę homara, łososia, krewetek i kraba. Astaksantyna występuje naturalnie w krewetkach, owocach morza, mięśniach łososia i pstrąga jak również w glonach i drożdżach. Pozyskuje się ją na skalę przemysłową z alg pochodzących ze sztucznych hodowli. Badania wykazują, że jej barwnik aż 55-krotnie intensywniejszy od witaminy C i beta – karotenu. Ponadto astaksantyna jest rozpuszczalna w tłuszczach, bardzo dobrze jest wchłaniania przez komórki organizmu, poprawiając jego funkcjonowanie.
Najlepiej przyswajalna astaksantyna naturalna – jeden z najsilniejszych antyoksydantów
Podstawowe działanie astaksantyny oprócz właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych to także:
-
- przyczynianie się do odbudowy mięśni
- zwalczanie zmęczenia
- opóźnianie procesów starzenia
- zwiększanie wydolności i wytrzymałości podczas wysiłku fizycznego
- łagodzenie skutków długotrwałego stresu
- wspieranie naturalnej odporności organizmu
- blokowanie substancji chemicznych w organizmie odpowiedzialnych za odczuwanie bólu
- usuwanie stanów zapalnych
- wspomaganie rekonwalescencji po urazach i zabiegach
- przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej
- zapewnienie lepszej przemiany kwasów tłuszczowych w organizmie
- skuteczne obniżenie złego cholesterolu
- oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn i wolnych rodników
- zmniejszanie i łagodzenie reakcji alergicznych
Astaksantyna powoduje obniżenie ciśnienia krwi, zmniejsza stres oksydacyjny komórek, poprawia ukrwienie mózgu, wpływa na zdrowie oczu -spowalnia proces zwyrodnienia plamki żółtej, redukuje stany zapalne, wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego, zapewnia lepszą przemianę kwasów tłuszczowych, wspiera układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza reakcje alergiczne, spowalnia rozwój choroby alzheimera, pomaga oczyszczać organizm z toksyn, spowalnia starzenie, zapobiegając powstawaniu zmarszczek