Od dawna wiadomo, że jedzenie orzechów ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Na rynku mamy obecnie wiele różnego rodzaju orzechów a jednymi z najzdrowszych są między innymi coraz popularniejsze orzechy makadamia. Jakie właściwości odżywcze posiadają i czym właściwie są te niezwykłe orzechy?
Jak wyglądają orzechy makadamia?
Orzechy makadamia to jedne z najzdrowszych i jednocześnie najbardziej tłustych produktów tego typu, jakie możemy znaleźć w sklepach. Same orzechy makadamia są okrągłe i otoczone twardą, brązową łupiną. Posiadają także piękny połysk, który sprawia, że nie pomylisz ich z niczym innym.
Makadamia to w istocie nazwa drzewa, które rodzi właśnie orzechy. Najwięcej drzew makadamia rośnie w Australii, Nowej Kaledonii czy na indonezyjskiej wyspie Sulawesi. Uprawia się je także na Hawajach oraz w Afryce Południowej.
Orzechy te importowane są na cały świat i zdobywają coraz większą popularność. W Polsce, orzechy makadamia kupisz online. Oprócz wspaniałego smaku, posiadają one także dużą ilość tłuszczu, co sprawia, że często robi się z nich olej, stosowany między innymi w kosmetyce.
Czy orzechy makadamia są zdrowe?
Orzechy makadamia są dość kaloryczne (na sto gram posiadają aż 700 kalorii). Jednym z najcenniejszych składników orzechów makadamia są nienasycone kwasy tłuszczowe, które same w sobie mają szereg prozdrowotnych właściwości – regulują między innymi ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu we krwi, wspomagają pracę mózgu i układu krwionośnego, a także chronią przed zawałem serca. Oprócz tego, orzechy makadamia są również źródłem witamin A, E oraz witamin z grupy B, a także licznych składników mineralnych takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo, cynk czy magnez. Są bardzo syte, co sprawia, że są doskonałą przekąską między posiłkami.
Z uwagi na dużą zawartość nisko nasyconych kwasów tłuszczowych, orzechy makadamia zalecane są w profilaktyce chorób serca, a także w procesie regulacji cholesterolu. To również świetne źródło antyoksydantów, które chronią przed stresem oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. Ponieważ zawierają dużo żelaza, są również odpowiednie dla osób z anemią.
Jak jeść orzechy makadamia?
Orzechy makadamia są smaczne i mają przyjemny, kremowy smak. Wiele osób zaleca jedzenie je po prostu jako przekąskę między posiłkami, jeśli jednak nie masz w zwyczaju sięgać po tego rodzaju przerywniki, dobrym sposobem będzie dodanie ich do sałatki. Orzechy makadamia są również świetnym składnikiem musli. Taka porcja witamin z rana doda Ci energii na cały dzień oraz sprawi, że z porannym posiłkiem dostarczysz swojemu organizmowi wielu witamin.
Jak już zostało wspomniane, z orzechów makadamia robi się także olej, który ma zastosowanie zwłaszcza w kosmetyce. Jest on używany zarówno do pielęgnacji skóry, jak i włosów, a także paznokci. Olej z orzechów makadamia może być świetną bazą po kosmetyki naturalne, jak na przykład serum czy krem stworzony na bazie naturalnych składników.