× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.
orzechy makadamia
Dieta

Czym są orzechy makadamia? Czy orzechy makadamia są zdrowe?

Od dawna wiadomo, że jedzenie orzechów ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Na rynku mamy obecnie wiele różnego rodzaju orzechów a jednymi z najzdrowszych są między innymi coraz popularniejsze orzechy makadamia. Jakie właściwości odżywcze posiadają i czym właściwie są te niezwykłe orzechy?

Jak wyglądają orzechy makadamia?

Orzechy makadamia to jedne z najzdrowszych i jednocześnie najbardziej tłustych produktów tego typu, jakie możemy znaleźć w sklepach. Same orzechy makadamia są okrągłe i otoczone twardą, brązową łupiną. Posiadają także piękny połysk, który sprawia, że nie pomylisz ich z niczym innym.

Makadamia to w istocie nazwa drzewa, które rodzi właśnie orzechy. Najwięcej drzew makadamia rośnie w Australii, Nowej Kaledonii czy na indonezyjskiej wyspie Sulawesi. Uprawia się je także na Hawajach oraz w Afryce Południowej.

Orzechy te importowane są na cały świat i zdobywają coraz większą popularność. W Polsce, orzechy makadamia kupisz online. Oprócz wspaniałego smaku, posiadają one także dużą ilość tłuszczu, co sprawia, że często robi się z nich olej, stosowany między innymi w kosmetyce.

Czy orzechy makadamia są zdrowe?

Orzechy makadamia są dość kaloryczne (na sto gram posiadają aż 700 kalorii). Jednym z najcenniejszych składników orzechów makadamia są nienasycone kwasy tłuszczowe, które same w sobie mają szereg prozdrowotnych właściwości – regulują między innymi ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu we krwi, wspomagają pracę mózgu i układu krwionośnego, a także chronią przed zawałem serca. Oprócz tego, orzechy makadamia są również źródłem witamin A, E oraz witamin z grupy B, a także licznych składników mineralnych takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo, cynk czy magnez. Są bardzo syte, co sprawia, że są doskonałą przekąską między posiłkami.

Z uwagi na dużą zawartość nisko nasyconych kwasów tłuszczowych, orzechy makadamia zalecane są w profilaktyce chorób serca, a także w procesie regulacji cholesterolu. To również świetne źródło antyoksydantów, które chronią przed stresem oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. Ponieważ zawierają dużo żelaza, są również odpowiednie dla osób z anemią.

Jak jeść orzechy makadamia?

Orzechy makadamia są smaczne i mają przyjemny, kremowy smak. Wiele osób zaleca jedzenie je po prostu jako przekąskę między posiłkami, jeśli jednak nie masz w zwyczaju sięgać po tego rodzaju przerywniki, dobrym sposobem będzie dodanie ich do sałatki. Orzechy makadamia są również świetnym składnikiem musli. Taka porcja witamin z rana doda Ci energii na cały dzień oraz sprawi, że z porannym posiłkiem dostarczysz swojemu organizmowi wielu witamin.

Jak już zostało wspomniane, z orzechów makadamia robi się także olej, który ma zastosowanie zwłaszcza w kosmetyce. Jest on używany zarówno do pielęgnacji skóry, jak i włosów, a także paznokci. Olej z orzechów makadamia może być świetną bazą po kosmetyki naturalne, jak na przykład serum czy krem stworzony na bazie naturalnych składników.