× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.
bułka
Dieta

Pożywne bułki bez glutenu doskonałym źródłem węglowodanów

Osoby, które nie mogą spożywać glutenu bądź chcą go ograniczyć w swojej codziennej diecie, mogą sięgnąć po alternatywne rozwiązanie jakim są bułki bez glutenu. Wśród produktów można wyróżnić między innymi propozycje klasyczne jak i również bułki słodkie. Z ich pomocą można przygotować pysznego burgera, czy też danie na ciepło. Dużą popularnością cieszą się także ciabatty bez dodatku cukru. Co ważne, nie mają one w składzie także skrobi, jajek, mleka. Warto pamiętać, że tego typu propozycja żywieniowa stanowi doskonałe źródło błonnika na każdy dzień.

Bułki bez glutenu w wersji wieloziarnistej

Bułki bez glutenu w postaci bagietek oraz pieczywa wieloziarnistego są bardzo smaczne i pożywne. Pieczywo obsypane sezamem jest chrupiące i ma wyrazisty smak. Z udziałem bułek wieloziarnistych można przygotować pyszne śniadanie z dodatkiem świeżych warzyw oraz zdrowego tłuszczu. W składzie bułek znajduje się między innymi mąka kukurydziana, ryżowa oraz jaglana. Wyżej wymienione mąki mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby chorujące na celiakię oraz mające problemy z układem trawiennym. Zainteresowane osoby mogą także w swojej diecie wybrać pożywne bułki bezmleczne, które również nie mają w składzie cukru. Bułki bez glutenu mogą stanowić doskonały dodatek do dań grillowych czy też przyjęć odbywających się w plenerze. Warto pamiętać, że takie pieczywo nie odbiega smakiem od klasycznych bułek bez glutenu. Takie pieczywo jest niezwykle sycące i bogate w wartości odżywcze, co stanowi bardzo ważną informację.

Pożywne pieczywo dla osób, które nie mogą spożywać glutenu

Warto pamiętać, że pieczywo bez glutenu może być spożywane przez dorosłych oraz dzieci. Z jego udziałem można przygotować dania na słodko lub na wytrawnie. Pyszne bułeczki można posmarować masłem, dżemem, można na nie położyć żółty ser, szynkę, ogórek, pomidor, paprykę. Bułka bez glutenu to z całą pewnością doskonała baza dla skomponowania odżywczego dania. Wygodne opakowanie sprawia, że bułkę można zabrać ze sobą wszędzie, nawet w podróż. Jest ona chroniona specjalnym opakowaniem, dzięki czemu nie jest ona narażona na kontakt z bakteriami. Po wyjęciu z paczki pieczywo jest bardzo chrupiące, świeże i również niezwykle aromatyczne. Warto dodać, że wyżej wymienione produkty, które nie zawierają w składzie mleka, mogą być spożywane także przez wegetarian oraz wegan. Zawierają one w składzie bardzo często pyszne ziarna, które mogą być źródłem błonnika oraz wielu cennych witamin. Pieczywo to jest bogatym źródłem węglowodanów oraz białka.